Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

4 Νοε 2013

Φουσκώματα στην κοιλιά: αίτια και λύσεις

Σίγουρα, μια φουσκωμένη κοιλιά δεν σε κάνει να νιώθεις όμορφα, ούτε στο ομορφότερο ή ακριβότερο στενό φόρεμα σου. Είναι ενοχλητικό και δεν μπορείς να χαρείς κάθε σου έξοδο. Τα φουσκώματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως το ευερέθιστο έντερο ή το άγχος. Παρόλα αυτά υπάρχουν απλοί τρόποι για αντιμετώπιση τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκλείσετε κάθε περίπτωση ότι το φούσκωμα προέρχεται από κάποια σοβαρή πάθηση.

Αρχικά, προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν φουσκώματα, όπως είναι οι ξηροί καρποί, κάποια λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τα όσπρια και ιδιαίτερα τα φασόλια. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φυτικών ινών προκαλεί αέρια στο έντερο με αποτέλεσμα τα ανεπιθύμητα φουσκώματα.
Επίσης, αν οι ρυθμοί της ζωής σας είναι έντονοι και αγχώδεις και η κατανάλωση των γευμάτων σας γίνεται γρήγορα τότε οπωσδήποτε αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό. Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού οδηγεί σε κατάποση αέρα, με αποτέλεσμα να φουσκώνει η κοιλιά. Οπότε, σημαντικό είναι να καταναλώνετε αργά τα γεύματα σας.
Ακόμη,  τα καλά μικρόβια που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά και στο κεφίρ βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή των έντονων συμπτωμάτων του φουσκώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, παρατηρήθηκαν φουσκώματα μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών από κάποιους ανθρώπους. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία καταναλώστε τα με μέτρο.
Ακόμα και οι διαιτητικές τροφές μπορούν να προκαλέσουν φουσκώματα. Περιέχουν μια ουσία, την σορβιτόλη, η οποία βρίσκεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα αλλά προστίθεται και τεχνητά ως γλυκαντικό σε τρόφιμα διαίτης. Γι’αυτό προσπαθήστε να τα αποφύγετε.
Επίσης, η τσίχλα μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα. Πώς; Το συνεχές μάσημα της τσίχλας οδηγεί στην κατάποση αρκετής ποσότητας αέρα, με αποτέλεσμα το φούσκωμα.

Τέλος, η εκγύμναση των κοιλιακών μυών αν και δεν διορθώνει το πρόβλημα, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των επιπτώσεων του φουσκώματος. Δείχνει την περιοχή της κοιλιάς πιο αδύνατη και λιγότερο φουσκωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: