Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

30 Σεπ 2013

Οι υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν

Κυριαρχεί ο μύθος ότι οι υδατάνθρακες, όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί, παχαίνουν. Είναι καλό να σημειώσουμε ότι οι υδατάνθρακες και συγκεκριμένα η γλυκόζη αποτελούν το νούμερο ένα καύσιμο του οργανισμού μας και κυρίως του εγκεφάλου. Οπότε, δεν υπάρχουν στη ζωή μας για να μας παχαίνουν αλλά για να έχουμε άμεση ενέργεια. Εκείνο που μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι στην επιλογή των υδατανθράκων στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους «κακούς» και τους «καλούς». Οι «κακοί» υδατάνθρακες είναι η λευκή ζάχαρη, τα προϊόντα από λευκό αλεύρι όπως είναι το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως είναι το επεξεργασμένο λευκό ρύζι. Οι «κακοί» υδατάνθρακες είναι εκείνοι οι οποίοι οδηγούν ευκολότερα στην πρόσληψη βάρους, ενώ σε αντίθεση οι «καλοί» είναι εκείνοι που ευνοούν την απώλεια σωματικού βάρους. Ποιοι είναι οι «καλοί» υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν;
Δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως είναι το ψωμί ολικής αλέσεως , το μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής αλέσεως κλπ είναι οι «καλοί» υδατάνθρακες. Χαρακτηρίζονται και ως αργοί υδατάνθρακες γιατί ανεβάζουν αργά τη γλυκόζη στο αίμα εμποδίζοντας έτσι την απότομη αύξηση της γλυκόζης και την αποθήκευση του λίπους στο σώμα.
Φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά περιέχουν και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Έτσι, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Όσπρια. Τα όσπρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι οι σύνθετοι, δηλαδή οι «καλοί» υδατάνθρακες.

Οι καλοί υδατάνθρακες όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά προσφέρουν στον οργανισμό μας πληθώρα από οφέλη, προάγοντας σημαντικά την υγεία μας. Εντάξετε τους στο καθημερινό σας διαιτολόγιο βοηθώντας στη διατήρηση του βάρους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: