Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

3 Μαΐ 2013

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο «κοστίζει» στον οργανισμό;


Η περίοδος των νηστειών έφτασε στο τέλος της. Η νηστεία συμπεριελάμβανε αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ενώ υψηλή ήταν η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων κλπ. Τι γίνεται όμως με τη λήξη της χορτοφαγικής περιόδου της νηστείας; Πώς γίνεται η επανένταξη στην παλιά διατροφή;
Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται από όλους με οικογενειακή μάζωξη σε συνδυασμό με ένα πλούσιο από εδέσματα πασχαλινό τραπέζι. Τα φαγητά που περιλαμβάνονται είναι συνήθως σε πλεονασμό και υπάρχουν πάνω από ένα είδος φαγητού, ενώ οι υπολογιζόμενες μερίδες δεν αντιστοιχούν ανά άτομο γιατί η κυπριακή οικογένεια μαγειρεύει για 30 άτομα ενώ έχει μόνο 10 καλεσμένους!
Τα φαγητά είναι κυρίως ζωικής προέλευσης όπως κρέας, πασχαλινά αυγά, φλαούνες και λιγότερο φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων θα πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί ο οργανισμός απείχε πολύ καιρό από τα ζωικά τρόφιμα με αποτέλεσμα η απότομη και υπερβολική κατανάλωσή τους να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό καθώς επίσης και πολλά προβλήματα τα οποία μπορεί να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό των εορτών η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κυρίως κρέατος, λιπαρών και αλκοόλ. Τα περιστατικά ελαφράς μορφής που εισάγονται στα νοσοκομεία από πολυφαγία είναι κυρίως γαστρεντερολογικά αλλά υπάρχουν και πιο βαριάς μορφής όπως καρδιαγγειακά προβλήματα και επιδείνωση διάφορων νοσημάτων που βρίσκονται σε ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να οδηγούνται και σε θάνατο. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση φαγητού, έτσι ώστε να γίνει ομαλά η εισαγωγή του οργανισμού από τη νηστίσιμη στην αρτήσιμη διατροφή.
Γενικά, για όλους μας είτε νηστεύαμε είτε όχι χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη. Παρακάτω αναφέρονται οι κύριοι πρωταγωνιστές στο πασχαλινό μας τραπέζι.
Μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα, επειδή ακριβώς είναι σούπα η οποία περιέχει κρέας, είναι η καλύτερη προετοιμασία του στομάχου για την εισαγωγή των ζωικών τροφίμων που είχε στερηθεί την περίοδο της νηστείας. Η μαγειρίτσα περιέχει εντόσθια, συκωτάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, ρύζι και αυγά. Εξαιτίας των αυγών είναι πλούσια σε χοληστερόλη, οπότε είναι καλό να προσθέτουμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της τα ασπράδια των αυγών γλιτώνοντας έτσι τη χοληστερόλη των κρόκων τους. Επίσης, παρόλο που είναι σούπα είναι αρκετά θερμιδογόνο γεύμα εφόσον αποδίδει στον οργανισμό περίπου 600 θερμίδες ανά μερίδα, όσο περίπου μια μερίδα ολοκληρωμένου γεύματος.
Φλαούνες - Πασκιές. Οι φλαούνες είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα το οποίο αποτελείται κυρίως από αλεύρι, τυριά και αυγά με μικρές παραλλαγές σε διάφορες περιοχές (π.χ. σταφίδες). Τα αυγά και τα τυριά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, συστατικά τα οποία επηρεάζουν τις τιμές της χοληστερόλης του αίματος. Οι πασκιές είναι επίσης ένα έδεσμα με πολλές θερμίδες και χοληστερόλη περισσότερο όμως από τις φλαούνες, εφόσον περιέχουν επιπλέον και το κρέας.
Τσουρέκι. Το τσουρέκι είναι ένα έδεσμα που αποτελείται από αλεύρι, αυγά και ζάχαρη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση του κυρίως από εκείνους που έχουν διαβήτη αλλά και από εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Αυγά πασχαλινά. Γενικότερα, είτε καταναλώσουμε αυτούσια τα αυγά είτε τα καταναλώσουμε κρυμμένα στα διάφορα πασχαλινά εδέσματα συναθροίζονται με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη χοληστερόλης.
Γενικά, χρειάζεται παν μέτρον άριστον στην κατανάλωση των πιο πάνω πασχαλινών εδεσμάτων για να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε άφοβα και να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση της υγείας μας. Ας ξεκινήσουμε το γεύμα μας με σαλάτα και ας αποφύγουμε την υπερκατανάλωση κρέατος και αλκοόλ. Ας προτιμήσουμε ελεγχόμενη κατανάλωση τσουρεκιού αντί των άλλων γλυκών και την περιορισμένη κατανάλωση των αυγών. Καλή Ανάσταση!
            

Δεν υπάρχουν σχόλια: