Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Μαρ 2013

Τα θαλασσινά στη νηστεία

Η Καθαρά Δευτέρα σήμανε την έναρξη των νηστειών της Σαρακοστής. Η νηστεία είναι σημαντική και έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά και συνάμα πολύ ευεργετική για την υγεία μας. Η περίοδος αυτή των νηστειών είναι μια σχετικά δύσκολη διατροφικά περίοδος εξαιτίας των περιορισμένων διατροφικών επιλογών. Παρόλα αυτά, ο πρωταγωνιστής της Σαρακοστής είναι τα θαλασσινά τα οποία έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
            Τα θαλασσινά όπως είναι το καλαμάρι, οι σουπιές, το χταπόδι, οι γαρίδες, τα μύδια και τα στρείδια είναι μια πολύ καλή επιλογή για την περίοδο των νηστειών. Καταρχήν, τα θαλασσινά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη στη περίοδο αυτή των νηστειών εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης των πρωτεϊνικών πηγών, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
            Επίσης, το λίπος των θαλασσινών είναι και αυτό υψηλής διατροφικής αξίας διότι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα. Τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν πολλαπλές επιδράσεις στην υγεία και συμβάλλουν σημαντικά στην προαγωγή της. Τα ωφέλιμα αυτά λιπαρά παρέχουν προστασία στο καρδιαγγειακό σύστημα, προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα, προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και το σακχαρώδη διαβήτη, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη του αίματος και, τέλος, έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
            Βέβαια, είναι ευρέως γνωστό ότι τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Η θεωρία ότι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας των θαλασσινών σε χοληστερόλη αυξάνει και την ολική χοληστερόλη του αίματος έκανε τους επιστήμονες υγείας να συστήνουν αποφυγή τους από άτομα με υπερχοληστερολαιμία. Νεότερες έρευνες, όμως, έφεραν στην επιφάνεια αποτελέσματα που μαρτυρούν ότι μεγαλύτερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος διαδραματίζουν τα κορεσμένα λιπαρά παρά η ίδια η χοληστερόλη. Επιπλέον, η περιεκτικότητα των θαλασσινών σε ψ3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα οπότε δεν φαίνεται να κάνουν τόσο μεγάλο κακό εν τέλει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα θαλασσινά δεν συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης εφόσον είναι πολλοί παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στην αύξηση της. Οπότε, χρειάζεται μέτρο από τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία.         
Ακόμη, τα θαλασσινά είναι μια σημαντική πηγή διαφόρων μετάλλων και βιταμινών. Τα θαλασσινά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και λιγότερο σε μαγνησίου και σιδήρου. Επίσης, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και η D, και οι υδατοδιαλυτές Β1, Β2, Β3 και Β12.
Τέλος, τα θαλασσινά είναι τρόφιμα τα οποία μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως υλικά για πολύ γευστικές συνταγές για συντροφιά σου τη Σαρακοστή. Πολύ καλές ελληνικότατες συνταγές θεωρούνται το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι, η αστακομακαρονάδα, οι σουπιές γιαχνί, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και για τους λάτρεις των πιο ελαφριών συνταγών είναι οι διάφορες σαλάτες με θαλασσινά όπως η σαλάτα με καβουροπόδαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: