Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

6 Φεβ 2013

Το τυρί «μουχλιασμένο» και το κρασί... «παλιό»…

Πολλά είναι τα τρόφιμα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως η χλιδή των τροφίμων τόσο για την επιλεκτική τους κατανάλωση όσο και για την τιμή αγοράς τους. Στην πραγματικότητα όμως τα τρόφιμα αυτά προέρχονται ή παρασκευάζονται με απλούς τρόπους οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να κάνουν τα τρόφιμα ακατάλληλα για κατανάλωση. Παρόλα αυτά, τα ακριβότερα και τα πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι μουχλιασμένα σαν το τυρί, παλιά σαν το κρασί, ξινισμένα σαν το κεφίρ και απομεινάρια ψαριού σαν το χαβιάρι!
 
Τυριά με λίγη μούχλα
Τα τυριά με μούχλα, όπως είναι το camembert, το ροκφόρ και τα τυριά μπρι, αποτελούν εξαίρετη γευστική λιχουδιά και μοναδική γαστρονομική απόλαυση τόσο για τους λάτρεις των τυριών, όπως είναι οι γάλλοι, όσο και για εκείνους που θέλουν ένα σνακ ν συνοδεύσουν το κρασί τους. Η συγκεκριμένη μούχλα είναι ακίνδυνη προς κατανάλωση εφόσον πρόκειται για καλούς οργανισμούς οι οποίοι συμβάλλουν στην ωρίμανση των τυριών. Από διατροφικής άποψης τα.. μουχλιασμένα τυριά δεν παρέχουν κάτι επιπλέον από τα θρεπτικά συστατικά όλως των τυριών παρά μόνο προσθέτουν μια ιδιαίτερη γεύση στους υψηλά απαιτητικούς καταναλωτές.


Κρασί, το παλαιωμένο
Όλοι γνωρίζουμε και έχουμε γευτεί το κρασί, όπως και όλοι έχουμε ακούσει για τις θετικές ωφέλειες του τόσο για το καρδιαγγειακό σύστημα όσο και για την αντιοξειδωτική του ιδιότητα. Αυτό όσον αφορά τη διατροφική του πλευρά αλλά όσο αφορά την γευστική του πλευρά όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό. Τα καλύτερα κρασιά θεωρούνται τα παλαιωμένα, δηλαδή εκείνα που με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσονται τόσο γευστικά όσο και φαινομενικά.



Κεφίρ, το ξινό.. γάλα
Το κεφίρ ή κοινώς ξινόγαλο είναι στην πραγματικότητα ένα ρόφημα πολύ θρεπτικό. Το κεφίρ παρασκευάζεται από το κοινό γάλα με την παρουσία κάποιων φιλικών βακτηρίων το οποίο με διάφορες ζυμώσεις αλλάζουν οι οργανοληπτικές του ιδιότητες καθώς επίσης πληθαίνουν και οι επιδράσεις του στην υγεία. Το ξινόγαλο έχει ευεργετικές ιδιότητες και συμβάλλει συν των άλλων στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών.


Χαβιάρι, τα αυγά ψαριού
Το χαβιάρι προέρχεται από την επεξεργασία των αβγών μια συγκεκριμένης ποικιλίας ψαριού και θεωρείται σήμερα σύμβολο ευμάρειας και χλιδής. Το χαβιάρι έχει ιδιαίτερα υψηλή αξία αγοράς και γι’ αυτό καταναλώνεται κυρίως από οικονομικά ευκατάστατους ανθρώπους και σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Διατροφικά το χαβιάρι θεωρείται πολύ θρεπτική τροφή εφόσον περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, D και τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα ασπίδα κατά της καταθλιψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: