Η φράση ̏̏οικονομική κρίση˝ έχει μπει για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και πολλές φορές ίσως τη χρησιμοποιούμαι για να δικαιολογήσουμε πράγματα που θα συνέβαιναν και χωρίς την κρίση. Ενόψει της κρίσης λοιπόν πολλοί θεωρούν την αγορά υγιεινών τροφίμων και την διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής επιπλέον κόστος στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό.
Αρχικά, να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα η οποία θεωρείται η βάση της μεσογειακής διατροφής του παγκόσμιου δηλαδή προτύπου υγιεινής διατροφής. Ότι περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή έχουμε εύκολη πρόσβαση και όχι τόσο ακριβή όσο νομίζουμε. Ας δούμε όμως κάποιους πρακτικούς τρόπους να περιορίζουμε τα έξοδα και να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή και εν μέσω κρίσης.
- Πάνω από όλα προγραμματισμός. Εάν είμαστε καλά ενημερωμένοι για το τι πραγματικά απουσιάζει από το σπίτι μας και φτιάξουμε μια λίστα για τα τρόφιμα που έχουμε ανάγκη θα αποφύγουμε τη σπατάλη λεφτών.
- Ο ανταγωνισμός φέρνει προσφορές. Ειδικά τώρα με την κρίση αυξήθηκε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες τροφίμων με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες προσφορές. Οι προσφορές υπάρχουν και σε τρόφιμα υγιεινής διατροφής όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες δημητριακών κλπ.
- Ποιος είπε ότι το φαστ φουντ είναι πιο οικονομικό! Εάν προσέξετε πόσο κοστίζει μια σαλάτα ή ένα μπέργκερ από ένα ταχυφαγείο θα διαπιστώσετε ότι σας κοστίζει πολύ λιγότερο να το φτιάξετε στο σπίτι και σε περισσότερη ποσότητα. Περιοριστείτε λοιπόν στο φτιαγμένο φαγητό στο σπίτι το οποίο είναι και πιο οικονομικό και πιο υγιεινό.
- Ψωνίστε ανάλογα με την εποχή. Κάθε πράμα στο καιρό του λένε και έχουν δίκαιο. Μπορεί να βρίσκουμε ολόχρονα ένα φρούτο αλλά σίγουρα θα είναι ακριβότερο όταν είναι εκτός εποχής.
- Αναζητήστε επιλογές στα ψυγεία του σουπερμαρκετ. Τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν είναι κατ’ ανάγκη κατώτερης ποιότητας ή θρεπτικής αξίας. Εάν το προϊόν έχει καταψυχθεί στις σωστές συνθήκες διατηρεί κατά υψηλό ποσοστό τη θρεπτική του αξία.
- Ετοιμάστε το σνακ σας από το σπίτι. Πολλές φορές οι συνθήκες της δουλειάς δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να διαθέσουμε στο φαγητό μας. Πάντα οι επιλογές που έχουμε όταν είμαστε εκτός σπιτιού δεν είναι και τόσο οικονομικές αλλά ούτε και υγιεινές. Έτσι, είναι και πιο οικονομικό και πιο υγιεινό να ετοιμάζουμε το σνακ ή το φαγητό μας από το σπίτι και να το έχουμε μαζί μας στη δουλειά.
- Ψωνίστε πάντα με μέτρο. Μια πρόσφατη διαφήμιση στην Ελλάδα παρουσίαζε πως οι Έλληνες ψωνίζουν για 15 άτομα ενώ θα φάνε μόνο 5! Γιατί να αγοράσουμε ένα ολόκληρο καρπούζι εφόσον το μισό πιθανότατα να χαλάσει και να το πετάξουμε; Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα νωπά τρόφιμα. Μια καλή συνήθεια την οποία ακολουθούν οι ξένοι είναι να αγοράζουν σε μερίδες ή σε περιορισμένο αριθμό τα φρούτα και τα λαχανικά που τους αρκούν για μια δυο ημέρες.
- Τέλος, αν κάτι από τα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο ή στο σπίτι πλησιάζουν να χαλάσουν ή στην ημερομηνία λήξης τους μην στεναχωριέστε. Γλιτώστε χρήματα αξιοποιώντας τα τρόφιμα αυτά με διάφορους άλλους τρόπους αποφεύγοντας να τα πετάξετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου