Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Οκτ 2012

Αντιοξειδωτική Διατροφή: Ποιά είναι και ποιά τα οφέλη της;

            Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από παντού για τη λεγόμενη αντιοξειδωτική διατροφή. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από ειδικούς, μέχρι και τα τρόφιμα αναγράφουν στις συσκευασίες τους για τα αντιοξειδωτικά. Τι είναι όμως τα αντιοξειδωτικά και πού βρίσκονται; Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας;
            Ο οργανισμός μας δέχεται καθημερινά διάφορες επιθέσεις από ιούς, μικρόβια, φάρμακα, τοξικές ουσίες, στρες, συντηρητικά τροφίμων, ακτινοβολίες κλπ. στις οποίες όμως αντιστέκεται με τη φυσιολογική του άμυνα. Κατά την εξουδετέρωση από τον οργανισμό των ξένων βλαβερών ουσιών παράγονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
 Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι υψηλής δραστικότητας βλαβερές ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό μας πολλά προβλήματα όπως την τροποποίηση ζωτικών βιολογικών μορίων καθώς επίσης και το DNA. Ο οργανισμός όμως έχει από μόνος του ένα μηχανισμό, την αντιοξειδωτική άμυνα, με τον οποίο αμύνεται. Τα αντιοξειδωτικά είναι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να αμυνθεί εναντίον των ελεύθερων ριζών.
 Εφόσον όμως ο οργανισμός έχει τα εφόδια (αντιοξειδωτικά μόρια) για να αμυνθεί εναντίον αυτών των βλαβερών ουσιών βρίσκεται σε ισορροπία. Τι γίνεται όμως εάν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί; Τότε οι ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται σε πλεόνασμα στον οργανισμό καταφέρνουν να νικήσουν την άμυνα του οργανισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την προσπάθεια του οργανισμού να αμυνθεί εναντίον βλαβερών ουσιών παρέχοντας του τα αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε να μην παραχθούν πολλές ελεύθερες ρίζες. Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών ευθύνεται για πολλές εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο καρκίνος το Alzheimer, γενικά οι λοιμώξεις αλλά και η διαδικασία του γήρατος.
Τα αντιοξειδωτικά από την ετοιμολογία της λέξεως αντι- και οξειδώνω αντιλαμβανόμαστε και τη λειτουργία τους. Δηλαδή, έχουν την ιδιότητα να οξειδώνονται αυτά αντί των ζωτικών μορίων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι Βιταμίνες Ε, Α και C, που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο, οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στα μπαχαρικά και στο παρθένο ελαιόλαδο, οι τανίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι και άλλες.
Γενικά, τα διάφορα τρόφιμα μετριούνται στην αντιοξειδωτική τους ικανότητα σύμφωνα με μία κλίμακα. Το USDA (US Department of Agriculture) κατέγραψε την αντιοξειδωτική ικανότητα διάφορων τροφίμων με την κλίμακα ORAC. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα τρόφιμα μετριούνται σε μονάδες ORAC, δηλαδή στην ικανότητα τους να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, ο καφές και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Πολλά τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας από την αντιοξειδωτική διατροφή γι’ αυτό εντάξτε τις πολύχρωμες σαλάτες στη διατροφή σας, βάλτε μπαχαρικά και καρυκεύματα παντού στα φαγητά σας, πίνετε 2-3 φλιτζ. πράσινο τσάι την ημέρα, προτιμήστε το κόκκινο κρασί, χρησιμοποιείται πάντα παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και καταναλώστε φρέσκα φρούτα και χυμούς. Να θυμάστε ότι το χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά μεταφράζεται ως αντιοξειδωτικές ουσίες. Οπότε, βάλτε χρώμα στη διατροφή σας αλλά προσέξτε το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών και προτιμήστε τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα.

Ενδεικτικές επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά:
Επιλογή 1: μήλο, αμύγδαλα, κανέλα
Επιλογή 2: φυσικός χυμός πορτοκάλι
Επιλογή 3: φυσικός χυμός από διάφορα φρούτα εποχής
Επιλογή 4: γιαούρτι 2%, κορν φλέικς ολικής αλέσεως, σταφίδες, κανέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: