Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

22 Σεπ 2012

5 διατροφικές συμβουλές για ποδοσφαιριστές



1.   Ναι στους υδατάνθρακες, όχι στα λίπη!
Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και το κύριο θρεπτικό συστατικό που αναπληρώνω τις αποθήκες γλυκογόνου των μυών. Ιδιαίτερα στους ποδοσφαιριστές, όπου οι απαιτήσεις σε υδατάνθρακες είναι υψηλές, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται τροφές με υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα, οι χυμοί, το ρύζι, το ψωμί, οι πατάτες, τα δημητριακά. Αντίθετα, είναι καλό να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε λίπος εφόσον αποδίδουν στον οργανισμό θερμίδες και λίπος χωρίς να προμηθεύουν τους μύες με ενέργεια.

  1. Πρόσληψη πολλών υγρών!
Το δεύτερο κατά σειρά σημαντικότερο σημείο για τους ποδοσφαιριστές είναι η πρόσληψη υγρών. Η αποβολή νερού μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πάρα πολύ υψηλή με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες να οδηγούν σε αφυδάτωση και επομένως σε μείωση της απόδοσης τους. Καλό είναι να καταναλώνονται αρκετά υγρά και όχι μόνο νερό και χυμοί αλλά και αθλητικά ποτά. Τα αθλητικά ποτά συμβάλλουν τόσο στην ενυδάτωση όσο και στην αναπλήρωση υδατανθράκων αλλά και πρόσληψη βασικών μετάλλων που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Η πρόσληψη υγρών συνιστάται να γίνεται τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όσο και πριν, κατά τη διάρκεια και αλλά και μετά τον αγώνα.

  1. Καταναλώστε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια του αγώνα!
Η κατανάλωση των υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και πριν τον αγώνα αλλά και κατά τη διάρκεια. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών αλλά και η αντοχή αυξάνεται όταν καταναλώνονται υδατανθρακούχα αθλητικά ποτά, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, χυμοί φρούτων κλπ

  1. Όχι αυστηρή δίαιτα της τελευταίας στιγμής!
Το κύριο μέλημα ενός αθλητή της κατηγορίας του ποδοσφαιριστή είναι η αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου των μυών έτσι ώστε να έχει αντοχή και καλή απόδοση στο παιχνίδι. Οι αυστηρές δίαιτες επιφέρουν τον αντίθετο αποτέλεσμα εφόσον μπορεί να κάνουν τον ποδοσφαιριστή ελαφρύτερο αλλά αδειάζουν τις αποθήκες γλυκογόνου δηλαδή την κύρια πηγή ενέργειας του. Έτσι, μειώνεται η αντοχή του στο παιχνίδι όσο και η απόδοση του.

  1. Σωστή διατροφή τόσο πριν όσο και μετά τον αγώνα!
Ο ποδοσφαιριστής δεν χρειάζεται ενέργεια μόνο για να ανταπεξέλθει σωστά στον αγώνα αλλά και για να αναπληρώσει τις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού του, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει τόσο στις προπονήσεις του όσο και στα επόμενα παιχνίδια. Έτσι, μια με δύο ώρες μετά τον αγώνα είναι σημαντικό ο ποδοσφαιριστής να λαμβάνει υδατάνθρακες για να επιτύχει τη ανασύνθεση του γλυκογόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: