Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

29 Φεβ 2012

Οξειδωτικό στρες και διατροφή

             Το οξειδωτικό στρες είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των ιστών με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή ελεύθερων ριζών και με τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς. Όταν οι οξειδωτικοί μηχανισμοί υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών του οργανισμού τότε οι ελεύθερες ρίζες υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια, με αποτέλεσμά ο οργανισμός μας να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
            Ποιοί είναι όμως αυτοί οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία οξειδωτικού στρες; Οι ελεύθερες ρίζες, τα στοιχεία δηλαδή που προκαλούν το οξειδωτικό στρες, δημιουργούνται φυσιολογικά στον οργανισμός μας με τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες. Αυτό όμως που τις διαφοροποιεί είναι η αύξηση του από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, το καθημερινό άγχος, η κακή διατροφή, τα χημικά πρόσθετα των τροφών, η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η χρήση φαρμάκων. Επίσης, συγκέντρωση ελεύθερων ριζών μπορούν να εμφανιστούν και σε διάφορες ασθένειες όπως οι διάφορες φλεγμονές, η ελκώδης κολίτιδα, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. Η διαδικασία αυτή της οξείδωσης είναι η κύρια αιτία της γήρανσης.
            Το δυνατότερο όπλο του οργανισμού μας ενάντια στο οξειδωτικό στρες και στη φθορά των ιστών μας είναι ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός. Όσο πιο ισχυρή είναι η άμυνα του οργανισμού μας τόσο περισσότερο αντιστέκεται στις διάφορες αλλοιώσεις και βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού μας γίνεται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Η καλύτερη πηγή προέλευσης των αντιοξειδωτικών είναι η διατροφή μας! Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι Βιταμίνες Ε, Α και C, που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο, οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στα μπαχαρικά και στο παρθένο ελαιόλαδο, οι τανίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι και άλλες. Αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, ο καφές και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Πολλά τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας από την αντιοξειδωτική διατροφή γι’ αυτό εντάξτε τις πολύχρωμες σαλάτες στη διατροφή σας, βάλτε μπαχαρικά και καρυκεύματα παντού στα φαγητά σας, πίνετε 2-3 φλιτζ. πράσινο τσάι την ημέρα, προτιμήστε το κόκκινο κρασί, χρησιμοποιείται πάντα παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και καταναλώστε φρέσκα φρούτα και χυμούς. Να θυμάστε ότι το χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά μεταφράζεται ως αντιοξειδωτικές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: