Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

29 Φεβ 2012

Ποιές βιταμίνες χρειαζόμαστε;

                Οι βιταμίνες είναι ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, τα οποία συντελούν στην ομαλή λειτουργία των διαφόρων διαδικασιών του οργανισμού μας και τα στοιχεία τα οποία φροντίζουν ώστε το σώμα μας να παραμένει υγιές. Οι βιταμίνες χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές, δηλαδή εκείνες που μπορούν να διαλυθούν σε υγρό περιβάλλον και σε λιποδιαλυτές, δηλαδή εκείνες που μπορούν να διαλυθούν στα λίπη. Οι ανάγκες μας για  βιταμίνες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε στη ζωή μας. Έτσι, υπάρχουν περίοδοι όπου οι ανάγκες μας για μια βιταμίνη να διπλασιάζονται. Ας δούμε παρακάτω τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας στις οποίες αυξάνονται οι ανάγκες μας για διάφορες βιταμίνες.
Κάπνισμα
Οι καπνιστές, αλλά ακόμα και οι παθητικοί καπνιστές, έχουν αυξημένες ανάγκες στη βιταμίνη C αλλά και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, βιοτίνη, φολικό οξύ). Το κάπνισμα καταστρέφει τη βιταμίνη C με αποτέλεσμα οι ανάγκες για τη συγκεκριμένη βιταμίνη να διπλασιάζονται ή ακόμα και να τριπλασιάζονται!
Αλκοόλ
Το αλκοόλ, εκτός από τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, δημιουργεί και έλλειψη βιταμινών. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ανάγκες σε φολικό οξύ αλλά και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το αλκοόλ εμποδίζει σημαντικά την απορρόφηση των βιταμινών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ημερήσιες ανάγκες.
Στερητικές δίαιτες
Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να ακολουθούμε πολύ αυστηρά προγράμματα απώλειας βάρους στην προσπάθεια μας να χάσουμε γρήγορα τα περιττά κιλά. Αυτό φυσικά αποδυναμώνει τον οργανισμό και αν ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά περιστατικά αβιταμίνωσης.
Οι δίαιτες αυτές επειδή είναι ανεπαρκείς αλλά και μερικές φορές ανύπαρκτες σε λίπος οδηγούν σε σημαντική έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και K. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σωστό και ασφαλές πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να περιλαμβάνει ως κύριο λίπος το ελαιόλαδο.
Αντισυλληπτικά
Αναμφισβήτητα τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος προστασίας στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Παρόλα αυτά, τα αντισυλληπτικά μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμινών και κυρίως της Β6, Β2, C, B12 και στο φολικό οξύ.
Φάρμακα
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα παίρνουμε για να θεραπεύσουμε διάφορες καταστάσεις και ασθένειες. Τα φάρμακα, όμως, επειδή ακριβώς αλληλεπιδρούν με κάποια από τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, όπως είναι και οι βιταμίνες, μπορεί να προκληθεί έλλειψη βιταμινών. Για παράδειγμα, η χοληστηραμίνη η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της χοληστερόλης προκαλεί έλλειψη φολικού οξέος, βιταμίνης Α, Β12 και D.
Αθλητισμός
Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα η οποία γυμνάζει και κρατάει υγιής εκείνους που ασχολούνται με αυτήν. Κάποια αθλήματα όμως επειδή είναι ιδιαίτερα απαιτητικά προκαλούν άγχος και διάφορες διατροφικές ελλείψεις. Συγκεκριμένα, οι αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής και μπαλέτου επειδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η εξωτερική εμφάνιση σε κάθε παρουσίαση τα μικρά κορίτσια και ιδιαίτερα οι έφηβες οδηγούνται συχνά στη λεγόμενη «αθλητική τριάδα». Η αθλητική τριάδα είναι μια κατάσταση στην οποία συνυπάρχουν η διαταραγμένη διατροφή, η αμηνόρροια (μερική ή ολοκληρωτική έλλειψη περιόδου) και η οστεοπόρωση.
Άγχος
Το άγχος, και ιδιαίτερα το παθολογικό, είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό μας. Ένα από αυτά είναι και η έλλειψη βιταμινών όπως εκείνες του συμπλέγματος Β αλλά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη της άμυνας του οργανισμού εφόσον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το σύστημα το οποίο αμύνεται ενάντια στις ιώσεις.
Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια χαρούμενη περίοδος στη ζωή της γυναίκας και αναμφισβήτητα η πιο σημαντική. Στη περίοδο αυτή της εγκυμοσύνης παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις εξαιτίας των αυξημένων αναγκών του εμβρύου, το οποίο και αποσπά από τις αποθήκες της μητέρας. Έτσι, παρουσιάζονται ελλείψει στη βιταμίνη Β6 και αυξάνονται οι ανάγκες στο φολικό οξύ, έτσι ώστε να συνεχιστεί ομαλά και χωρίς προβλήματα η εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: