Το ρόδι είναι ένα φρούτο το οποίο έχει άλλοτε γλυκιά γεύση και άλλοτε λίγο ξινή και έντονο χρώμα. Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί στην αρχική του μορφή αλλά και ως χυμό αφού η βιομηχανία προσφέρει την απόλαυση του στο ποτήρι. το 80% περίπου του φρούτου αποτελείται από νερό ενώ το υπόλοιπο σε υδατάνθρακες και ελάχιστα σε πρωτεΐνες και λίπος.
Το φρούτο αυτό είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, που πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ίσως έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει είναι οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες και οι τανίνες. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, οι οποίες όχι μόνο φθείρουν και γερνούν τα κύτταρα αλλά προκαλούν και διάφορες μορφές καρκίνου.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας έμμεσα στην προστασία της καρδιάς, εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβου. Παρέχει, δηλαδή, καρδιοπροστατευτική δράση.
Επίσης, το ρόδι είναι καλή πηγή καλίου και χαμηλή νατρίου συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει επίσης σε μικρές ποσότητες σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνη C εκ των οποίων τα δύο τελευταία προσφέρουν εκτός από αντιοξειδωτική δράση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το ρόδι είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα ωφέλιμο σε αθλητές αλλά και γενικά σε αθλούμενους εφόσον συμβάλλει στην παραγωγή αίματος και στη μείωση της επιβάρυνσης της καρδιάς. Προστατεύει από κράμπες και αναπληρώνει τα μέταλλα που χάνονται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου