Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Νοε 2011

Το «βασίλειο» των βοτάνων και των μπαχαρικών

             Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου είναι η Ιέρεια των μπαχαρικών, ή έτσι τουλάχιστον μεταφράστηκε στα ελληνικά. Η ταινία αυτή αναφέρετε στην Ινδία και στον πολιτισμό της, στους αυστηρούς και περιοριστικούς θεσμούς της αλλά και στα πολλά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην ινδική κουζίνα. Τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν βρίσκονται μόνο στην Ινδία και δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην ινδική κουζίνα αλλά και στην κυπριακή. Είτε χρησιμοποιούνται στα φαγητά για περισσότερη γεύση και νοστιμιά είτε μυρωδάτα και εύγεστα ροφήματα την περίοδο του χειμώνα ο κατάλογος των μπαχαρικών και των βοτάνων είναι τεράστιος. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποιες πολύτιμες πληροφορίες ορισμένων βοτάνων και μπαχαρικών που όλοι γνωρίζουμε.
            Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από την αγαπημένη μου κανέλα, η οποία από κάποιους χαρακτηρίζεται η βασίλισσα των μπαχαρικών, μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού στη μαγειρική. Η κανέλα, ως σύμβολο αγάπης και ομορφιάς, είναι ένα μπαχαρικό το οποίο έχει θερμαντικές ιδιότητες και το τσάι κανέλας μπορεί να μας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα αλλά και να ανακουφίσει τις γυναίκες από τις κράμπες της έμμηνου ρύσης. Βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών, στις δυσπεψίες, τους κολικούς, τη διάρροια αλλά και το διαβήτη, αφού η κανέλα έχει την ιδιότητα να ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος στο αίμα.
            Το πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό το οποίο και αυτό θα μπορούσε να ανήκει στη βασιλική οικογένεια των μπαχαρικών, γιατί η έντονη γεύση του μπορεί να δώσει ιδιαίτερη νότα στα διάφορα φαγητά. Το πιπέρι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση ενάντια στο καρκίνο και αντιδιαβητική δράση.
            Ο μοσχομυρωδάτος βασιλικός, σύμβολο της καλής τύχης, δεν φτιάχνει μόνο γευστικές σάλτσες αλλά συμβάλλει στη βελτίωση της μελαγχολίας, βοηθάει το άγχος και μειώνει τους πονοκεφάλους. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση της αδύνατης μνήμης, ως χωνευτικό και, μαζί με την μέντα, χρήσιμο στο τυμπανισμό (φουσκώματα) της κοιλιάς στο ευερέθιστο έντερο.
            Ο δυόσμος, σύμβολο των πολύ θερμών και ευαίσθητων ατόμων, εκτός από νοστιμιά στο φαγητό και μυρωδάτο χειμωνιάτικο ρόφημα συμβάλλει σημαντικά στην υγεία. Βοηθά στις αϋπνίες, στις κράμπες, στους ρευματισμούς και στην αμυγδαλίτιδα. Ακόμη, παρέχει ανακουφιστικές ιδιότητες στο γαστρεντερικό αφού συμβάλλει στη δυσπεψία, στη διάρροια και στρώνει το στομάχι μετά από εμετό.
            Το μοσχοκάρυδο οφείλω να ομολογήσω ότι με οδηγεί να σκεφτώ το γλυκό καρυδάκι αλλά οι χρήσεις του είναι πολύ περισσότερες από αυτό. Έχει αντιοξειδωτική δράση και δρα ενάντια των ελευθέρων ριζών που φθείρουν και νοσούν τα κύτταρα. Σύμφωνα με έρευνες πιθανόν να έχει αντικαταθλιπτική δράση σε άτομα με διάφορες διαταραχές. Βελτιώνει, επίσης, το λιπιδαιμικό προφίλ αλλά και στο διαβήτη συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
            Το σαφράν ή αλλιώς κρόκος Κοζάνης είναι ένα μπαχαρικό στο οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά τα τελευταία χρόνια για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται μόνο από την περιοχή της Κοζάνης, εάν θέλουμε το αυθεντικό σαφράν με όλες τις χρήσιμες ιδιότητες του. Είναι τονωτικό, καταπραϋντικό και κάποιοι λένε πως έχει αφροδισιακή δράση. Εκτός από τη χρήση του στο φαγητό έχει και άλλες ιδιότητες όπως η αντικαταθλιπτική δράση.
            Τέλος, θα αναφερθώ στο κάρυ το οποίο δίνει μια πιο πικάντικη διάθεση και γεύση στο φαγητό. Στην Ινδία το κάρυ είναι περισσότερο ονομασία φαγητού παρά μπαχαρικού αφού το κάρυ είναι συνδυασμός διάφορων μπαχαρικών. Είναι φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος που πολύ καλά καταλάβατε είναι συστατικό της φαρμακευτικής ασπιρίνης, μπορεί δηλαδή να αποτελέσει ασπιρίνη σε μικρές δόσεις. Στην Ινδία όπου παρουσιάζεται υψηλή κατανάλωση του παρατηρούνται και τα λιγότερα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, γεγονός που μαρτυρεί την έντονη αντικαρκινική του δράση. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και προστατεύει τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές παθήσεις.
            Χρησιμοποιήστε όσα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα μπορείτε στο φαγητό και στα ροφήματα σας και αξιοποιήστε όλες τις δράσεις τους στην υγεία. Η κυπριακή γη προσφέρει ολόκληρο βασίλειο από αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: