Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Οκτ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: η διατροφή έχει το ρόλο της!

Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται πλέον η μάστιγα του αιώνα μας. είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους όχι μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά δυστυχώς και σε νεότερες. Από έρευνες που έχουν γίνει αποδείχθηκε πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή σε συνδυασμό με μια υγιεινή γενικότερα ζωή.
            Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα, το άγχος, το κάπνισμα και γενικά η ανθυγιεινή ζωή αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου όπως και καρκίνο του μαστού.
            Σε αντίθεση, το μοντέλο μεσογειακής διατροφής και η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου μπορούν να μας προστατεύσουν. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άπαχων γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, ψαριών, άπαχου κρέατος, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως, μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και ελαιολάδου ως κύριο λίπος στη διατροφή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής δίαιτας. Η μεσογειακή διατροφή παρέχει στον οργανισμό μας ουσιώδη θρεπτικά συστατικά τα οποία παρέχουν καρκινοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας. Αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E), αντιοξειδωτικές ουσίες (σελήνιο, πολυφαινόλες, γλουταθειόνη), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες κλπ. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και τα φυτοοιστρογόνα είναι κάποια από τα συστατικά «ασπίδα» κατά του καρκίνου του μαστού.
            Σε αντίθεση, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων  λιπαρών οξέων από τα κρέατα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης συμβάλλουν σημαντικά και επικίνδυνα στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
            Ο καρκίνος του μαστού δεν αστειεύεται ούτε κάνει διακρίσεις. Είναι ένας ύπουλος εχθρός γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται  να έχουμε τα εφόδια για να προφυλαχθούμε από αυτόν. Η υγιεινή ζωή χωρίς καταχρήσεις με ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα αλλά και η συχνή επίσκεψη στο γιατρό είναι τα σημαντικότερα όπλα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ένα είναι το μήνυμα: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΙΚΙΕΤΑΙ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: