Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

5 Ιουν 2011

Ανορθόδοξες δίαιτες: ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε


Η επιθυμία των γυναικών για απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα και με κάθε κόστος είναι μεγάλη, ιδιαίτερα κάθε φορά που πλησιάζει και το καλοκαιράκι. Κατά καιρούς έχουν βγει στην επιφάνεια «μαγικές δίαιτες» που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα για τους πολύ ανυπόμονους.
            Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς ποιο είναι το κόστος των αυστηρών και ανορθόδοξων διαιτών στον οργανισμό μας; Γιατί μπορεί να έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται αλλά αυτά είναι μόνο προσωρινά και επιπλέον βλάπτουν τον οργανισμό μας. Ας δούμε ποιες δίαιτες έχουν «εφευρεθεί» μέχρι σήμερα.
           
Δίαιτα Atkins. Η δίαιτα αυτή εφευρέθηκε από έναν κύριο του οποίου και ονομάστηκε η δίαιτα αυτή. Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην μείωση και μερικές φορές πλήρη αποκλεισμό των υδατανθράκων και ελεύθερη κατανάλωση πρωτεϊνών και λίπους. Παρόλο που παρατηρείται απώλεια βάρους με την δίαιτα αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη για τον οργανισμό. Παράγονται συγκεκριμένα μόρια τα λεγόμενα κετονικά σώματα τα οποία όταν συσσωρευτούν στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
            Πρωτεϊνικές ή κετογονικές δίαιτες. Οι δίαιτες αυτές ακολουθούν λίγο πολύ την αρχή της δίαιτας Atkins. Αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Όταν ο οργανισμός δεν έχει τις επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων για να θρέψει τον εγκέφαλο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και βασικές λειτουργίες του οργανισμού αναγκάζεται να επιστρατεύσει τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Οπότε πραγματοποιείται λιπόλυση και διάσπαση των πρωτεϊνών του σώματος για παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό κετονών, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
            Δίαιτας της Ζώνης. Η εν λόγω δίαιτα βασίζεται στην αρχή ότι οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με 40% από πρωτεΐνες, 30% από λίπος και 30% από υδατάνθρακες, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ο οποίος καθιέρωσε τα πιο πάνω ποσοστά ως 15% από πρωτεΐνες, 30% από λίπος και 55% από υδατάνθρακες. Τα ποσοστά της δίαιτας αυτής οδηγούν τον οργανισμό στη δημιουργία των βλαβερών για τον οργανισμό κετονών. 
            Χορτοφαγική. Η δίαιτα αυτή αποτελείται αποκλειστικά από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αντιοξειδωτική αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κάνει καλό στον οργανισμό αφού τον βοηθάει για να αποτοξινωθεί, όταν όμως ακολουθείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η μακροπρόθεσμη διάρκεια μιας τέτοιας δίαιτας μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα στον οργανισμό και κυρίως μεγαλοβλαστική αναιμία και διευκολύνει τη δημιουργία οστεοπόρωσης. Η μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκαλεί στον οργανισμό μειωμένη απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου, καθώς επίσης και άλλων σημαντικών για τον οργανισμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
            Δίαιτα με την ομάδα αίματος. Η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται σε μια αρχή ότι σύμφωνα με την ομάδα αίματος σου αποκλείεις κάποιες τροφές από το διαιτολόγιο σου επειδή, όπως υποστηρίζει αυτή η δίαιτα, σε παχαίνουν. Ας αναρωτηθούμε όμως τι μπορεί να κοστίσει στην υγεία μας η μη κατανάλωση κρέατος που είναι καλή πηγή σιδήρου, γαλακτοκομικών που είναι καλή πηγή ασβεστίου, ή ψωμιού και δημητριακών στερώντας από τον εγκέφαλο την μόνη πηγή ενέργειας του. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες τροφές παχαίνουν εάν είμαστε σε συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: