Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

8 Ιουν 2011

Ο «βασιλιάς» των φρούτων του Καλοκαιριού


Πράσινο σπιτάκι, κόκκινα παραθυράκια, μέσα κατοικούνε μαύρα αραπάκια. Τι είναι; Ναι, το βρήκατε! Είναι το καρπούζι. Ποιος άλλος άλλωστε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων;
Το καρπούζι είναι ένα φρούτο το οποίο έχει αμφισβητηθεί αρκετά και οι απόψεις για το φρούτο αυτό είναι αμφιλεγόμενες. Συχνά ακούμε τις φράσεις  ̏ το καρπούζι περιέχει μόνο νερό και ζάχαρη˝, ̏ το καρπούζι έχει πολύ ζάχαρη˝̏το καρπούζι είναι πολύ παχυντικό ˝. Είναι πράγματι τόσο κακό φρούτο το καρπούζι; Νομίζω ότι είναι καιρός να το απενοχοποιήσουμε παρουσιάζοντας τα παρακάτω στοιχεία.

Αρχικά, το καρπούζι αποτελείται από το 90% σε νερό και μόνο το 5% σε σάκχαρα. Το υψηλό ποσοστό νερού που περιέχει συμβάλλει θετικά στην ενυδάτωση του οργανισμού και είναι εξαιρετικό δροσιστικό και γευστικό σνακ μετά την επιστροφή από την παραλία. Είναι αρκετά διουρητικό βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες αλλά και στην πρόληψη δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σακχάρου φτάνει μόνο να επισημάνουμε ότι μία φέτα καρπούζι έχει τη μισή περιεκτικότητα σε σάκχαρα από ότι το μήλο. Το καρπούζι περιέχει λιγότερες από 60 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη.
Είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β6, Β1 και C. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Έτσι, συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος, στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο προλαμβάνοντας την κατάθλιψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα, περιέχει λυκοπένιο το οποίο όχι μόνο προσδίδει το κόκκινο χρώμα στο φρούτο αλλά είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου. Τέλος, συμβάλλει θετικά στις παθήσεις του ήπατος και στις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.
Το καρπούζι δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων. Όχι μόνο γιατί ξεχωρίζει για τη γευστικότητα και τη δροσιστική του ικανότητα αλλά και για την πληθώρα των θετικών του επιδράσεων στον οργανισμό, σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: