Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

25 Μαΐ 2011

Το καμάρι των αντρών… ή μήπως όχι;


Καλώς ή κακώς η κοιλιακή παχυσαρκία είναι κύριο χαρακτηριστικό των αντρών. Βρίσκεται γραμμένο στα γονίδια τους και αργά ή γρήγορα διαγράφει στα μπλουζάκια και στα πουκάμισα. Πώς να το κάνουμε, είτε το καμαρώνουν είτε όχι οι περισσότεροι άντρες έχουν κοιλίτσα. Όσοι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα είμαστε μαζί τους. Τι γίνεται όμως εάν κάποιοι θέλουν να την ξεφορτωθούν; Τι συμβαίνει αν δεν είναι μόνο αισθητικό το πρόβλημα;
          
Τα κυριότερα αίτια της κοιλιακής παχυσαρκίας των αντρών είναι δύο. Τα γονίδια και η διατροφή. Το αρνητικό είναι ότι στα γονίδια δεν μπορούμε να επέμβουμε αλλά το ευχάριστο είναι πως με σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα ή τουλάχιστον να τα ελαχιστοποιήσουμε.
            Αρχικά, χρειάζεται ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών καταναλώνοντας άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψάρι, χοιρινή μπριζόλα χωρίς το ορατό λίπος κλπ. Συνδυάστε το κρέας με άφθονα φρέσκα λαχανικά εποχής και προσέξτε την ποσότητα του ελαιολάδου στις σαλάτες. Καταναλώστε άπαχα γαλακτοκομικά και λίγους ξηρούς καρπούς αντικαθιστώντας τα ανθυγιεινά σνακ. Ικανοποιητική πρόσληψη υδατανθράκων με κύριους αντιπρόσωπους τα δημητριακά ολικής αλέσεως σε αντίθεση με το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια. Επίσης, περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα από την διατροφή σας και αντικαταστήστε τις πίτσες και τους γύρους από τα βραδινά γεύματα με κάτι πιο ελαφρύ και υγιεινό. Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων ως απογευματινά σνακ και φρέσκες σαλάτες ως συνοδευτικά του κυρίως φαγητού.
Τα δύο κυριότερα διατροφικά σφάλματα των αντρών που οδηγούν στην ανεπιθύμητη κοιλίτσα είναι το αλκοόλ, σε συνδυασμό με τα αλμυρά σνακ, και τα αναψυκτικά. Το μεν αλκοόλ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε συνδυασμό με αλμυρά και λιπαρά σνακ όπως πατατάκια και ξηροί καρποί οδηγούν στην συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Τα δε αναψυκτικά είναι και αυτά υψηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης και σε συνδυασμό με το ανθρακικό οδηγούν στο ανεπιθύμητο φούσκωμα της κοιλιακής περιοχής.
Η κοιλιακή παχυσαρκία δεν είναι μόνο πρόβλημα αισθητικό αλλά συμβάλλει και στην διατήρηση της υγείας. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται με πολλαπλά προβλήματα υγείας όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η μειωμένη καλή χοληστερόλη, η αυξημένη κακή χοληστερόλη, ακόμα και υπέρταση. Τέλος, η κοιλιακή συσσώρευση λίπους επιβαρύνει την καρδιά και συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οπότε, αγαπητοί φίλοι ξανασκεφτείτε το. Ίσως δεν είναι μόνο η εμφάνιση. Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με μια ελαφριά φυσική δραστηριότητα και θα δείτε αισθητά αποτελέσματα στο… καμάρι σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: