Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

23 Μαΐ 2011

Συναισθηματική υπερφαγία: Πως επηρεάζεται η διατροφή από τη συναισθηματική μας κατάσταση


Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να έχει έντονη επιθυμία κατανάλωσης τροφής χωρίς όμως να πεινάτε. Μήπως αυτή η πράξη συνοδευόταν από αρνητικά συναισθήματα; Αυτό λίγο πολύ συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς.
            Η συναισθηματική υπερφαγία είναι η ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό ιδιαίτερα σε διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το άγχος, ο θυμός, η μοναξιά, η στεναχώρια και η πλήξη. Τα κυριότερα τρόφιμα που επιλέγονται σε τέτοιες συνθήκες είναι περισσότερο τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες όπως τα γλυκά και τα λιπαρά.
           
Τι οδηγεί στην έντονη αυτή επιθυμία τα άτομα κάτω από συναισθηματικές συνθήκες να καταφεύγουν στο φαγητό. Το φαγητό γίνεται υποκατάστατο άλλων συναισθηματικών ικανοποιήσεων οδηγώντας το άτομο να καλύψει σωματικές και ψυχικές ανάγκες του. Όταν ένα άτομο περνάει δυσκολίες στη ζωή δυσανασχετεί και δυσφορεί με αυτές με αποτέλεσμα να βρει καταφύγιο στο φαγητό. Το φαγητό γίνεται πολλές φορές σύντροφος σε άτομα που νιώθουν μοναξιά. Είναι μία εύκολη λύση για να κατανικηθεί η μοναξιά. Η κατανάλωση τροφής, επίσης, γίνεται μια μορφή διασκέδασης και ευχαρίστησης, η οποία μπορεί να υποκαθιστά την απουσία της ευχαρίστησης της ενεργού σεξουαλικής ζωής. Ακόμη, άτομα που νιώθουν έντονα την έλλειψη αγάπης και προστασίας καταφεύγουν στο φαγητό το οποίο υποκαθιστά τις δύο αυτές συναισθηματικές ελλείψεις.
            Κάποια άτομα αντιμετωπίζουν τη συναισθηματική υπερφαγία σε κάποιες φάσεις της ζωής τους αλλά τις περισσότερες φορές είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Το αποτέλεσμα αυτής της μη ελεγχόμενης σίτισης είναι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία. Η έναρξη της συναισθηματικής υπερφαγίας γίνεται στη φάση της ζωής του ατόμου που αντιμετωπίζει μία μεγάλη και δύσκολη γι’ αυτό αλλαγή ή μια δύσκολη κατάσταση όπως ένας χωρισμός, ένας θάνατος, η απώλεια δουλειάς κλπ. Η κατανάλωση τροφής αρχικά ανακουφίζει το άτομο αλλά αυτό είναι πάντα προσωρινό. Δεν ξεπερνιούνται τα συναισθήματα αλλά επιπλέον προστίθεται και το πρόβλημα βάρους, το οποίο με τη σειρά του επιβαρύνει την ψυχολογία του ατόμου. Οπότε, οι καταστάσεις αυτές οδηγούν το άτομο σε ένα κύκλο πραγμάτων δύσκολα από τον οποίο μπορούν να βγουν.
            Πώς αντιμετωπίζεται όμως μία τέτοια κατάσταση; Αρχικά, είναι σημαντικό το ίδιο το άτομο να μάθει να αναγνωρίζει το αίσθημα της πραγματικής πείνας από εκείνο της συναισθηματικής έλλειψης. Ένα ημερολόγιο καταγραφής των συναισθημάτων που οδηγούν το άτομο σε υπερφαγία θα το βοηθήσει να αναπτύξει άμυνες εναντίον της. Για παράδειγμα, εάν καταλάβει το άτομο ότι όταν νιώθει μοναξιά οδηγούνται σε επιθυμία υπερκατανάλωσης φαγητού μπορεί αντί να τρέξει στο ψυγείο να μιλήσει με έναν φίλο ή να πάει έναν περίπατο με παρέα.

            Η υγιεινή διατροφή όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά θα βοηθήσουν, επίσης. Η κατανάλωση πρωινού, τα μικρά συχνά γεύματα χαμηλά σε θερμίδες μέσα στην ημέρα και η άσκηση είναι κάποιοι επιπλέον σημαντικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: