Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

15 Απρ 2011

Μεσογειακή Διατροφή: το παγκόσμιο πρότυπο διατροφής


Όλοι θα έχετε ακούσει και θα έχετε διαβάσει για την περίφημη Μεσογειακή Διατροφή. Μία διατροφή που έχει ελληνική ταυτότητα αφού πιστοί και φανατικοί της υποστηρικτές είναι οι κρητικοί. Η Κρήτη έγινε ευρέως γνωστή από επιστήμονες οι οποίοι την επέλεξαν ως την κύρια περιοχή για την πραγματοποίηση της πρώτης μελέτης της διατροφής των μεσογειακών λαών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι:
Καθημερινά:
  • μη επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι)
  • τα όσπρια
  • τα φρούτα και τα λαχανικά, 5 μερίδες
  • τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), 2-3 μερίδες
Εβδομαδιαία:
  • τα ψάρια
  • τα πουλερικά
  • τα αυγά
  • οι ξηροί καρποί, σε μέτρια κατανάλωση λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε λίπος
Μηνιαία:
  • το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του
Το ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1 μερίδα για τους άνδρες και 2 για τις γυναίκες, 1 μερίδα =120ml) και η μέτρια άσκηση 30 λεπτά την ημέρα είναι ακόμη κάποια χαρακτηριστικά του μεσογειακού τρόπου διατροφής.
Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται ως πρότυπο διατροφής όχι μόνο για τις χώρες που βρέχονται από την μεσόγειο αλλά και παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη τη συστήνουν και την εφαρμόζουν ως προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες που προκαλεί η δυτικού τύπου διατροφή.
Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής είναι:
  • Καρδιακές παθήσεις: Έχει αποδειχθεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, ιδιαίτερα στους άντρες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητας της διατροφής αυτής σε ω3 λιπαρά οξέα.
  • Μεταβολικό Σύνδρομο: Έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι συχνό στους παχύσαρκους και χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου ΙΙ, δυσλιπιδαιμία (αυξημένη LDL και μειωμένη HDL), υπέρταση.
Παρόλο που η Μεσογειακή Διατροφή είναι τόσο… Ελληνική τα επίπεδα παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στα παιδιά, σε Ελλάδα και Κύπρο συνεχώς αυξάνονται. Η Ελλάδα είναι μία από τις κυριότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο και παράγει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου αλλά και η Κύπρος είναι ευλογημένη που καλύπτετε από αρκετές εκτάσεις ελαιόδεντρων. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ ακολουθούν πιο πολύ το μεσογειακό μοντέλο και αυτό θεωρείται απαράδεκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: