Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

1 Απρ 2011

Θέμα σχετικό με την ερώτηση του προηγούμενου μήνα

Έξυπνοι συνδυασμοί για σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας

Σε προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά για τις ωφέλειες που μπορεί να έχει η νηστεία. Είμαστε όμως σίγουροι πως θα κερδίσουμε όλα αυτά τα οφέλη και όχι τις διατροφικές επιπτώσεις της νηστείας; Τρεφόμαστε τελικά σωστά; Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών ψήφισε ότι δεν γνωρίζει τελικά εάν τρέφετε σωστά κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Πολλοί θα έλεγαν ότι στη νηστεία δεν γίνετε να τρέφεσαι σωστά, η νηστεία είναι νηστεία. Και όμως γίνετε! Υπάρχουν έξυπνοι και σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ελλείψεις στα θρεπτικά συστατικά που κινδυνεύουν περισσότερο την περίοδο αυτή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όπως παλαιότερα αναφέρθηκαν, είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο.
Υπάρχουν νηστίσιμα τρόφιμα από τα οποία μπορούμε να πάρουμε σίδηρο αλλά και σωστοί συνδυασμοί τροφών που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του. Πηγές σιδήρου είναι ο χαλβάς, το ταχίνι, το παστέλι αμυγδάλου και σουσαμιού, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια (κυρίως οι φακές), ορισμένα θαλασσινά και τα αποξηραμένα φρούτα. Βέβαια, ο ημερήσιος αναγκαίος σίδηρος σπάνια μπορεί να καλυφθεί με αυτά τα τρόφιμα αλλά μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες σιδήρου, αντί μια νηστεία μόνο με ζυμαρικά, ψωμιά, φρούτα και λαχανικά. Η πρόσληψη βιταμίνης C ταυτόχρονα με την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σίδηρο αυξάνουν την απορρόφηση του. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φρέσκου χυμού πορτοκάλι μαζί με τις φακές, αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Το ίδιο ισχύει με όλα τα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο.
Ορισμένοι στην περίοδο της νηστείας αποφεύγουν μόνο το κρέας και καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά, οπότε και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με το ασβέστιο. Υπάρχουν, όμως, αυτοί που τηρούν κατά γράμμα τη νηστεία και απέχουν και από αυτά. Τα άτομα αυτά μπορούν να πάρουν ασβέστιο και από άλλα νηστίσιμα τρόφιμα, όπως είναι το γάλα σόγιας, ο χαλβάς, το ταχίνι, το παστέλι, οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο και το λάχανο.
 Επιπλέον, έλλειψη υπάρχει και στις πρωτεΐνες αφού στη νηστεία απουσιάζουν τα ζωικά τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες βέβαια υπάρχουν και στα φυτικά τρόφιμα αλλά δεν θεωρούνται πλήρεις. Πλήρεις όταν λέμε εννοούμε να περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Ορισμένοι συνδυασμοί που προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα αμινοξέα είναι το φακόρυζο, το μπιζέλι με πατάτα ή ρύζι κλπ. Γι’ αυτούς που δεν νηστεύουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά καλοί συνδυασμοί είναι τα μακαρόνια με τυρί, το κουάκερ με γάλα, το γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, το ρύζι με γιαούρτι κλπ.
Η νηστίσιμη διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη αν είναι ισορροπημένη και διατροφικά σωστά καταρτισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: