Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

16 Απρ 2011

3ο Συμπόσιο Υγείας και Περιβάλλοντος 16 Απριλίου 2011


Το Σάββατο 16 Απριλίου του 2011 πραγματοποιήθηκε το 3ο Συμπόσιο Υγείας και Περιβάλλοντος στο ξενοδοχείο Elysium, στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο. Το συμπόσιο ήταν ανοικτό για το κοινό και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Ερευνών (PRI) με επιστημονική επιτροπή τους Δρ Α. Κολνάκου, Α. Σπύρου, Στ. Παυλίδης και Γ. Κοντογιώργη.
Πέντε ήταν οι κύριες ενότητες του συμποσίου.
 Α) Εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία των κληρονομικών ασθενειών της Αταξίας του Φρίντραϊχ και της Μεσογειακής Αναιμίας. (Δρ Κολνάκου. Παθολόγος. Υπεύθυνη τμήματος Θαλασσαιμίας και ελέγχου Αταξίας του Φρίντραϊχ, Νοσοκομείου Πάφου και Αντιπρόεδρος PRI)
Β) Η στεφανιαία νόσος στην Κύπρο σήμερα. (Δρ Ιωσήφ Μουτήδης. Καρδιολόγος. Υποδιευθυντής Καρδιολογικού τμήματος, Νοσοκομείου Πάφου)
Γ) Λιπώδεις νόσος του ήπατος. (Δρ Ασπασία Σπύρου, Barts and the London, Royal London Hospital και PRI)
Δ) Λοίμωξη HPV, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και προληπτικός εμβολιασμός. (Δρ Άντρη Ευριπίδου, Υπεύθυνη Γυναικολογικού Τμήματος, Νοσοκομείου Πάφου)
Ε) Ανακάλυψη νέων μηχανισμών ανάπτυξης καρκίνου. (Δρ Στέφανος Παυλίδης. Thomas Jefferson University, Philadelphia, USA και PRI)

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Αντιδήμαρχο Πάφου και από την Διευθύντρια του Νοσοκομείου Πάφου και κάθε διάλεξη συμπεριελάμβανε και συζήτηση.
Έγινε αναφορά σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα όσον αφορά αυτές τις ασθένειες, που ομολογουμένως πολλές από αυτές τις πληροφορίες ήταν άγνωστες για το κοινό που παρευρέθηκε στο συμπόσιο. Αξιόλογη δουλειά από τους επιστήμονες που με τις παρουσιάσεις τους πρόσφεραν στο κοινό ποικίλες και ενημερωτικές ,άγνωστες μέχρι τώρα, πληροφορίες για διάφορες γνωστές ονομαστικά αλλά άγνωστες στο περιεχόμενο.
Αρχικά, η πρώτη διάλεξη είχε θέμα για τη άγνωστη ομολογουμένως για εμένα Αταξία του Φρίντραϊχ. Άγνωστο ήταν ακόμα για εμένα το γεγονός ότι η ασθένεια αυτή εμφανίζεται περισσότερο στην Πάφο σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει 26 συνολικά ασθενείς με τη νόσο αυτή ενώ η Πάφος έχει 23! Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται σε άτομα που μένουν σε διάφορα χωριά της Πάφου (1 στους 5) και η ιστορία της νόσου αυτής ξεκινάει στο χωριό Αρόδες. Η ιστορία έχει ως εξής. Όταν έγινε η σταυροφορία στην Κύπρο από τους Φράγκους στο χωριό Αρόδες το 1191, εκτός από τα κατάλοιπα των εισβολέων ήταν και η Αταξία του Φρίντραϊχ. Το όνομά της το πήρε από εκείνο που την ανακάλυψε πρώτος. Η νόσος αυτή κληρονομείται με τον ίδιο τρόπο με εκείνο της Μεσογειακής Αναιμίας και απαραίτητο θεωρείται να γίνετε εξέταση και για τις δύο νόσους σε κάθε ζευγάρι το οποίο πρόκειται να παντρευτεί.
Όσον αφορά τη στεφανιαία νόσο είναι σε όλους σχεδόν τα αίτια που την προκαλούν και αυτά είναι το υπερβάλλον βάρος (ΔΜΣ>30), η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, ο διαβήτης καθώς επίσης και το κάπνισμα. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι με έρευνες που έχουν γίνει, ανέφερε ο Δρ Μουτήρης, οι περισσότεροι ασθενείς μετά από επέμβαση αγγειοπλαστικής ή by pass συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και 1 στους 2 παραμένει αθεράπευτος! Συνεχίζουν, δηλαδή, να καπνίζουν, να είναι παχύσαρκοι, να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη γλυκόζη.
Σε δύο κατηγορίες χωρίζεται η Λιπώδεις νόσος του ήπατος. Στην Αλκοολική Ηπατίτιδα και στη Μη αλκοολική λιπώδη νόσο. Η πρώτη οφείλεται στην κατάχρηση του αλκοόλ ενώ η δεύτερη στη κακή διατροφή και στην καθιστική ζωή καθώς επίσης και στην παχυσαρκία, στο μεταβολικό σύνδρομο, στην υψηλή χοληστερόλη, στα υψηλά τριγλυκερίδια και στο διαβήτη. (φυσιολογικό ήπαρ λιπώδης διήθηση στεάτωση ίνωση του ήπατος κίρρωση του ήπατος καρκίνωμα). Πρόληψη και θεραπεία αυτής της ύπουλης χωρίς συμπτώματα νόσου είναι η μείωση ή και αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, η απώλεια βάρους, η μείωση της χοληστερόλης με σωστή διατροφή και στους ήδη πάσχοντες επιπλέον μετφορμίνη, Βιτ Ε και τέλος μεταμόσχευση.
Ο HPV είναι γνωστός σε όλους κυρίως τις γυναίκες μιας και είναι οι κύριες εμπλεκόμενες. Είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ο οποίος χαρακτηρίζεται ως έξυπνος ιός μιας και διαφεύγει από τον φυσικό μηχανισμό ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού. Απαραίτητη για την αποφυγή του είναι η εξέταση Παπανικολάου καθώς επίσης και ο εμβολιασμός με το αντίστοιχο εμβόλιο. Όσον αφορά το εμβόλιο αναφέρθηκε ότι παρουσιάστηκαν κάποιες παρενέργειες αλλά παραμένουν ίδιες με αυτές των κοινών εφηβικών εμβολιασμών. Δύο θέματα με απασχολούν. Το οικονομικό, εφόσον οι 3 δόσεις κοστίζουν από 120 Ε περίπου η κάθε μία, και το δεύτερο το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε για τις μακροχρόνιες παρενέργειες εξαιτίας του ότι είναι πολύ καινούργιο εμβόλιο.
Τέλος, η τελευταία διάλεξη είχε θέμα τον καρκίνο και συγκεκριμένα του καρκίνου του μαστού. Κύρια αίτια το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, το άγχος αλλά κυρίως η κληρονομικότητα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και είναι τρομακτικό το γεγονός ότι κάθε 3 λεπτά διαγιγνώσκεται μια γυναίκα παγκοσμίως με καρκίνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: