Καλώς ήρθατε στο blog του Διαιτολογικού Κέντρου ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ. Μέσα από τις αναρτήσεις του blog θα ενημερώνεστε για θέματα διατροφής, καθώς επίσης και τρόπους που θα σας κάνουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να κερδίσετε ευεξία, μακροζωία αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
Ο στόχος του Διαιτολογικού Κέντρου είναι να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να:
α) μειώσετε το βάρος σας πιο εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και σωστά
β) αυξήσετε το βασικό σας μεταβολισμό, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες
γ) αυξήσετε την υγεία, την ενέργεια, τη δύναμη και την αντοχή σας

8 Μαρ 2011

Ασβέστιο-Σίδηρος: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις στη διατροφή της νηστείας.
Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι νηστεύουν αυτή την περίοδο. Η νηστεία χαρακτηρίζεται από αποχή στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα ψάρια. Γι’ αυτό το λόγο στην περίοδο της νηστείας εμφανίζονται ελλείψεις δύο πολύ σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών.


  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι το ιχνοστοιχείο το οποίο περιέχεται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και απορροφάται από τον οργανισμό περισσότερο σε σχέση με τα φυτικά. Το σημαντικό αυτό μικροθρεπτικό συστατικό είναι χρήσιμο στη μεταφορά του οξυγόνου με την αιμοσφαιρίνη και άλλων σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού. Στην περίοδο της νηστείας, επειδή η δίαιτα μοιάζει με αυτή των χορτοφάγων, πρέπει να καταναλώνεται διπλάσια ποσότητα σιδήρου για να πούμε ότι καλύπτεται ο σίδηρος ικανοποιητικά.
  • Ασβέστιο: Το ασβέστιο, όπως όλοι γνωρίζουμε, περιέχεται κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά απουσιάζουν από την διατροφή αυτών που νηστεύουν. Άρα, το νηστίσιμο διαιτολόγιο δεν παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και μία διατροφή μειωμένη σε ασβέστιο θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις. Το μικροθρεπτικό αυτό συστατικό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τα δόντια και τα οστά των μικρών παιδιών αλλά και για τους ενήλικες, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
Είναι λοιπόν σημαντικό το νηστίσιμο διαιτολόγιο και ειδικά των ευαίσθητων ομάδων να είναι σχεδιασμένο από ειδικό διαιτολόγο, ισορροπημένο και σωστά καταρτισμένο έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: